הידרנטים - תכונות ועיקרון פעולה
הידרנט לכיבוי אש | ברז כיבוי אש
זקוקים לברז כיבוי אש (הידרנט) ולא יודעים כלום לגבי ההתקנה? חשוב לדעת שלהתקנה ושימוש בהידרנט (ברז כיבוי האש) ישנו תקן רלוונטי בחוק הישראלי שצריך לפעול על פיו, גם כדי לשמור על הבטיחות ברמה הגבוהה ביותר וכמובן, גם כדי לעמוד בדרישות החוק. אנו במפינק, המומחים בציוד כיבוי אש, נעזור לך בשמחה!
או
התקשרו עכשיו
מהם הידרנטים?
הידרנט הינו למעשה ברז כיבוי אש. זהו מקור מים המאפשר לכל רכב מערכות כיבוי וגילוי אש בחירום להתחבר למערכת המים המקומית, בעיקר לצורך כיבוי שריפות או דליקות. הכבאית בדרך כלל מתחברת אל מקור המים באמצעות מתאם מיוחד, כאשר לאחר מכן היא יכולה להפיק זרם מים בעוצמה גבוהה.
הידרנטים הם למעשה אותם ברזי כיבוי אש שכולנו מכירים מהרחובות, מחניית הבניין וכד'. ההידרנט הוא אמצעי חשוב מאוד לסיוע למכבי אש להתגבר על שריפות, באמצעות אפשרות להתחבר לאספקת המים המקומית ולאפשר למכבי האש לחבר ברזים, שאליהם יוזרמו מים בזרם גבוה. ההידרנטים ממוקמים במקומות מסוימים בעיר\ביישוב, בד"כ צבועים באדום ובולטים לעין.
הברז יכול להיות יחיד או כפול (בעל שני פתחים או פתח יחיד להכנסת הצינור. כמו כן, הוא יכול להיות מותקן על עמוד, ועוד). קיימים סוגים רבים של ברזים, שניתן להתקין במקומות או מקרים שונים. על חלק מן המקרים נדבר בהמשך, אך בכל מקרה – חשוב לזכור שההידרנט הוא חיוני להגנה מפני שריפות ולתפקוד תקין של לוחמי האש.
הידרנטים נמצאים בכל רחבי הערים ובחלק מהבניינים והמקומות הסגורים. במקרי אסון וחירום, הדגש הוא על חיבור זרנוקי מים אל תוך ברזי הכיבוי הללו. בנוסף, ברזי הכיבוי מיועדים לשימוש בחירום על ידי איגוד ערים לכבאות או גופי כיבוי והצלה פרטיים.יש מקומות רבים בהם חובה להתקין את הברז על פי הוראות מערך הכבאות וההצלה.
עיקרון פעולה ואביזרים משלימים של להידרנטים
עיקרון הפעולה של ברז הכיבוי פשוט למדי. ישנה ספיקת מים ממערכת ותשתית מוניציפאלית, המאפשרת הזרמת כמויות גדולות בלחץ אדיר. הברז מבטיח שליטה בכמויות המים, וגם בעוצמה ויכול במקרים רבים להציל חיים. בנוסף, יש מספר אביזרים נלווים או מקבילים בעזרתם ניתן לנצל את הפוטנציאל של הידרנטים לצורך כיבוי שריפות:
- ברז כיבוי אש מאוגן
- ברז כיבוי אש בודד מאוגן עם זקיף ומתקן שבירה
- ברז כיבוי אש מוברג
- ברז הסנקה כפול מאוגן
- גלגל לברז כיבוי אש
חשוב להבחין בין ברזים אלו המיועדים לכבאית ולא יכולים להתחבר אל מערכות אחרות, לבין מטפים לכיבוי אש, זרנוקים או מפצלי זרנוקים או גלגלונים וארונות כיבוי.
הוראות כיבוי אש כלולות בתקנת שירותי הכבאות. במקרה שבו יש צורך בהתקנת הידרנט חיצוני, יש לוודא שקוטר הזקף הוא 2 צול לפחות. עליו לבלוט מעל פני הקרקע, על גבי יציקת בטון מרובעת בגודל 40X40X40 ס"מ המגנה על הזווית בין הזקף לבין הקטע האופקי. מומלץ לבדוק אם חומר ומידות הארגז תואמים את המפרט הטכני ואת כתב הכמויות. בגמר ביצוע עבודות אינסטלציה במתקנים, מוסדות ציבור, ארגונים או שטחים פתוחים, יש להזמין נציג מרשות הכבאות המקומית, ולקבל את אישורו לתקינות מתקן הכיבוי.
במידה ומעוניינים להתקין ברזי כיבוי באולם שמחות או בגן אירועים לדוגמא, ההנחיות קובעות בגם בדיקה של ספיקת המים. כל עוד מותקנת במבנה מערכת ספרינקלרים אזי מספיקה תעודת מעבדה מאושרת, כאשר החישובים ההידראוליים המופיעים בה צריכים לכלול ספיקת מים להידרנטים פנימיים וחיצוניים וזאת לפי ת"י 1596.
מערך ציוד כיבוי אש משתנה על פי התנאים בשטח ובמקום. ברוב המקרים, ברז כיבוי אש בקוטר של 3 צול יהיה עילי זקוף רטוב חיצוני, המצויד בגלגל סגירה או בידית, המחוברים אל כוש הברז. זהו ברז כיבוי המתאים לדרישות ת"י 338, ובמצמד מהיר מחובר לזרנוק. הוא מיועד לשימוש שירותי הכבאות בלבד, כאשר בכל מקרה גובה פתח החיבור לזרנוק יהיה 80 ס"מ מעל פני הקרקע ותהיה גישה לרכב.
שימוש בברז כיבוי אש
ברזי כיבוי אש מכונים גם הידרנטים או ברז הסנקה כיבוי אש, במקרה של שריפות קטנות משאיות כיבוי מספקות מים מהמיכלים שלהן, אם השריפה גדולה ונדרש הרבה מים, הכבאים תלויים במקורות מים חיצוניים.
ברזי כיבוי אש מבטיחים אספקת מים יציבה ומאובטחת מרשתות המים העירוניות, הברז מחובר לרשת המים העירונית ומקבל אספקת מים .התקנת ברז הסנקה כיבוי אש מחוייב מכוח החוק העירוני. ללא ברז הסנקה , לא ניתן לקבל את אישור מטעם הרשות להפעלת מקום.
הידרנטים לכיבוי אש מספקים מקור מים לשירותי הכיבוי,הברז מחובר למקור מים חיצוני של העיריה, כך שבעת הצורך שירותי הכיבוי יוכלו להתחבר לקו זה ויפיקו זרם מים בלחץ גבוה.
שימוש בברז הסנקה כיבוי אש מותר לכוחות כיבוי בלבד לצורך כיבוי אש.
אסור לאזרח מהשורה אסור עשות שימוש בברז כיבוי אש או שימושים אחרים שאחרת תהיו צפויים לקנסות כבדים. ברז הסנקה הוא ציוד מסוכן ויקר, יש להשתמש ולהפעילו כראוי .כמעט כל הערים, העיירות והמחוזות דורשות לקבל אישור על מנת להשתמש בברז הסנקה כיבוי אש. יש להגיש בקשה להיתר מהעירייה או רשות המים והביוב. ברזי כיבוי אש יורים מים במהירות של יותר מ-100 קמ"ש, מה שאומר שמי שעושה זאת צריך לדעת כיצד לעשות זאת בבטחה.
ראשית, הסירו את השסתום או החבל שמסביב לברז כיבוי , לאחר מכן בדקו את ברז הכיבוי. וודאו שהוא קשיח, בלתי ניתן להזזה ושאין לו חלקים רופפים או פגומים.פתחו את הברז.
זהו את שסתום הפתיחה והשתמשו בכלי הברז המיוחד המחומש, כדי לפתוח את השסתום של ברז הכיבוי יש לסובב את שסתומי ברז כיבוי נגד כיוון השעון כדי לפתוח אותו ,זה חיוני שתפתחו את השסתום לאט ובאופן מלא. פתיחה חלקית של השסתום עלולה לגרום לנזק חמור לברז הכיבוי וטומנת בחובה סיכון לפציעה, לכן עשו שימוש נכון בברז כיבוי אש
סגרו את ברז הכיבוי לאט ובאופן מלא.
כדי לסגור את ברז הכיבוי, השתמשו בשקע בצורת מחומש וסובבו עם כיוון השעון. סגרו את השסתום של ברז הכיבוי באיטיות וודאו שהוא נסגר לחלוטין. שימו עין על ברז הכיבוי למשך דקה, כדי לוודא שהמים מפסיקים לזרום מכל חלקי המכשיר לפני שאתם עוזבים.
ברז כיבוי הוא כאמור מכשיר להפקת מים מצינורות, במקרה של התפרצות שריפה, ברז כיבוי אש יכול להבטיח אספקת מים מהירה. החיבורים לצינורות נקשרים במה שמכונה ברגים וצינורות ברז ומחוברים לרכבי הכיבוי.
לכבאים יש לרוב מפתחות לפתיחת ברזי הכיבוי בשעת שריפה, הם כמובן מיומנים ונזהרים שלא להיפגע מהלחץ הגבוה של המים שהינו מספיק חזק כדי לגרום לפציעות בגוף או בפנים. חלק מהברזים מגיעים עם סוגר או שסתום ואז קשה יותר לפתוח אותם, אך הברז משמש בעתות חירום ואופן השימוש בברז הכיבוי אמור להיות מהיר.
ברז כיבוי אש תת קרקעי, מעל פני הקרקע, ברז ברזל, מנהרה או גינה ישנם סוגים רבים ושונים של ברזים לצרכים שונים, בהתאם לתחום היישום וסוג שאיבת המים.
הידרנטים לכיבוי אש מעל פני הקרקע ממוקמים במפלס הרחוב. במקרה של שריפה קל יותר למצוא אותם והם מוכנים לפעולה מהר. הם עשויים מפלדת אל חלד.
הברזים מעל פני הקרקע זמינים עם או בלי נקודות שבירה מוגדרות מראש וברזי מעיל צניחה , טובים במיוחד להתקנה באזורים כמו נמל תעופה.
ברזי כיבוי אש תת קרקעיים הם שסתומים שקועים המחוברים ישירות לקו אספקת המים. הם מסומנים על פני השטח עם לוחות חיווי ברז כיבוי, המציינים את המיקום המדויק של כל ברז.ניתן לבחור בין הידרנטים תת קרקעיים מתכווננים לגובה ובין ברזים מיוחדים.
הברז המיוחד מופעל במהירות רבה על ידי שליפת צינור עמידה משולב – גם אם יש בו מים. ברזי גינה משמשים בעיקר בגינות ,פארקים.
במידה וברצונכם להתקין הידרנט לכיבוי אש, יש להכיר לפני את התקן הישראלי
התקן הישראלי הרלוונטי להידרנטים, הוא תקן ישראלי 4290 (הידרנט עילי), ויש לפעול לפיו. בנוסף, יש לפעול בהתאם לתקנים המשלימים, כגון תקני כיבוי אש, פינוי עשן ושאר תקני בטיחות ע"פ החוק. תקני ברזי האש כוללים כמה התייחסויות, כגון:
- האזור בו מותקן ההידרנט: ישנה הבחנה בין אזורי מגורים ובנייה ע"פ סוג בנייה, תפקוד האזור (מעטפת הגנה), או אזור תעשייה. ספיקת ברז כיבוי האש תקבע בהתאם לסוג האזור (בין היתר).
- קיימת התייחסות גם למגבלות שונות של השטח\המבנה.
- על ברזי כיבוי האש להיות במרחק מסוים זה מזה, ע"פ אזורים שונים ותפקודם.
- ברזי כיבוי האש צריכים להיבדק בתדירות קבועה. בכל בדיקה, יש לוודא את תקינותם.
- החוק מפרט כיצד יש לוודא כי ברזי האש מקובעים ומוגנים מפני פגיעה פיזית ובליה.
בכל הנוגע להידרנט כיבוי אש, התקן מתייחס לנושאים נוספים כמובן, ויש לבחון אותו בצורה מדוקדקת בטרם התקנת ברזי כיבוי אש, ע"מ לעמוד בדרישות החוק. בראש ובראשונה, מדובר כאן בבטיחות, ומטרת התקנות היא לאפשר שימוש נכון ויעיל בברזי האש בעת הצורך.
הידרנט לכיבוי אש - תכונות ועקרון פעולה
השימוש בברז כיבוי אש תלוי בסוג ההידרנט (אן הוא פרטי או ציבורי). ניתן לברר את סוג השימוש המותר בהוראות התקן הרלוונטי. הנה כמה שימושים נפוצים יחסית:
- שימוש בשעת חירום על ידי מכבי האש – זהו השימוש המוכר ביותר לברזי כיבוי האש, הנוגע למקרי חירום.
- קבלנים מסוימים רשאים להשתמש בברזי כיבוי האש ע"מ למלא את הרכבים הייעודיים (נכון לברזים הציבוריים בלבד ולקבלנים בשירות התאגיד).
- קבלני פיתוח לעיתים, יכולים לעשות שימוש בברזי האש עבור מדי מים זמניים.
מה לעשות במידה ויש צורך להתקין ברז כיבוי אש?
מומלץ לגשת לחברה מקצועית עבור התקנת ההידרנט, מכמה סיבות:
- – ראשית, חברות מקצועיות ובעלות ניסיון בנושא, מכירות את התקנים ויכולות לסייע לכם להתקין את הברז המתאים, בגובה המתאים ולעמוד בשאר הפרטים שהתקן מחייב.
- – שנית, התקנת ברז כיבוי אש כוללת גם פן אסתטי, שכן ברז כיבוי האש צריך להיות במקום מאוד מסוים, הוא בד"כ בולט ובנוסף, הוא קבוע. לכן, מומלץ לגשת לחברה מקצועית שתדע לשלב את הברז בצורה אסתטית כלל הניתן, ובהתאם למיקום הנכון (ע"פ התקן).
- – יש לזכור, כי ישנו ציוד נוסף הרלוונטי לכיבוי אש, לצד ברזי הכיבוי. חברות מקצועיות בד"כ ידעו להנחות אתכם באשר לציוד מסוג זה.
מ.פינק - המומחים לברזי כיבוי אש והידרנטים
בחברת מ. פינק מספקים ציוד ומערכות גילוי וכיבוי אש כבר משנת 1938. החברה מתמחה בכל סוגי ברזי הכיבוי, ומעמידה לרשות הלקוחות את האביזרים הטובים ביותר.
טבלת סיכום | |
---|---|
מהו הידרנט? | מתקן המחובר לרשת המים העירונית ומאפשר חיבור צינור כיבוי אש לצורך אספקת מים לכיבוי שריפות. |
היכן הוא ממוקם? | רחובות, מבני ציבור ושטחים פתוחים. |
מה החשיבות שלו? | מקור מים זמין ובעל לחץ גבוה לכיבוי שריפות. |
סוגי הידרנטים | עילי, תת-קרקעי, יבש. |
מבנה הידרנט | גוף הידרנט, שסתום, מונע זרימה חוזרת, יציאות, מפתח. |
פעולתו | פתיחת מכסה (במקרה של תת-קרקעי), פתיחת שסתום, חיבור צינור כיבוי, הפעלת משאבת מים. |
תחזוקה | בדיקות תקופתיות, תיקונים, ניקוי. |
בטיחות | הימנעות מלחץ על צינור, התרחקות מכלי רכב, ציון אזור פעילות. |
חוקים ותקנות | דרישות חוקיות להצבת הידרנטים, תקנים רלוונטיים. |
מחפש הידרנט/ברז כיבוי אש? צור קשר ונשמח לעמוד לשרותך 🙂